Rapid-Q forum

Vsetko o Rapid-Q a programoch vytvorenych v nom. Uvitam tykanie...

Nejste přihlášen(a)

#1 19.01.2009 18:20:19

Slavomir
Administrator
Místo: Neosolium
Příspěvky (posts): 523

Nová beta verzia RQ Kuli !!!

Dobrá správa pre všetkých (viac-menej slovenských užívateľov) - nová verzia RQ Kuli je na spadnutie. Vzhľadom na skutočnosť, že slovenská koruna je už na smetisku dejín a v platobnom styku používame EURO, zmenil sa aj spôsob vydávania centrálneho kurzového lístka. Od 1. januára 2009 ho vydáva ECB (už nie NBS), zmenila sa aj štruktúra sťahovaných kurzových lístkov.

Z tohto dôvodu som sa cca pred 10 dňami pustil do novej verzie programu, známeho ako RQ Kuli. Nová verzia ešte nový názov nemá, zatiaľ pracovný názov má RQ Exchange Rate. Odhadujem, že cca do týždňa by mohla uzrieť svetlo sveta prvá beta verzia programu. Touto cestou hľadám ochotných užívateľov - testerov, ktorí ho chcú odskúšať a sú ochotní podeliť sa so svojimi skúsenosťami i podnetnými návrhmi na zlepšení programu. Prípadných záujemcov o testovanie prosím, aby sa mi ozvali e-mailom na moju adresu rqmoney@gmail.com. Všetkým vopred ďakujem.

#2 17.02.2009 20:29:04

Slavomir
Administrator

Re: Nová beta verzia RQ Kuli !!!

Dnes sa mi podarilo dokončiť prvú beta verziu staronového programu RQ KULI. Niektoré funkcie ešte chýbajú, menu je chudobné, ale hlavná časť je funkčná. Ak má niekto záujem o vyskúšanie, budem rád, ak mi sem napíše svoje dojmy z jeho prvého používania. Všetkým vopred ďakujem.
Program je možné stiahnuť odtiaľto.

#3 17.02.2009 23:16:36

dodogo
Člen
Místo: Prešov
Příspěvky (posts): 5
Web

Ahoj.
Stiahol som si to. A spustil. Len tak z pasie.
Ked downloadovalo subor, tak to nic neukazuje. Zda sa ze to nic nerobi...aj ked robi..
Ked som dal volbu view xml, tak mi to spustilo "Sharp develop" vyvojarske prostredie... predpokladam ze asociacia.. v mojom NB.
Ked so dal ulozit data do db, tak to ukladalo tych desat rokov asi 5 minut. To nie je hrozne. Ale myslim, ze keby si ten vypis do zahlavia okna o stave v percentach dal vypisovat po dajma tomu kazdych 50-tich polozkach, bolo by to vyrazne rychlejsie. Aspon myslim. Skus to otestovat. Inak Ti prajem vela zdaru.
Jozo.

#4 18.02.2009 06:58:48

Slavomir
Administrator

Ahoj Jožo, vďaka za poznámky, skúsim sa k nim vyjadriť:

dodogo napsal(a):

Ked downloadovalo subor, tak to nic neukazuje. Zda sa ze to nic nerobi...aj ked robi..

Download súboru nemám nijak zobrazovaný. Ten veľký súbor síce sťahuje dosť rýchlo, ale to závisí aj od pripojenia (už roky nepoužívam modem, tak nemám ako otestovať stiahnutie najväčšieho súboru). Pevnou linkou to sťahuje za pár sekúnd. Mohol by som tam dať aspoň nejakú hlášku, že program sťahuje súbor...

dodogo napsal(a):

Ked som dal volbu view xml, tak mi to spustilo "Sharp develop" vyvojarske prostredie... predpokladam ze asociacia.. v mojom NB.

Správne predpokladáš, je tam prednastavené spustenie XML prehliadača podľa asociácie (minimálne by sa mal spustiť browser). Sharp develop nepoznám.

dodogo napsal(a):

Ked so dal ulozit data do db, tak to ukladalo tych desat rokov asi 5 minut. To nie je hrozne.

Pozor, tu si trochu na omyle (i keď by som bral tých 5 minút na uloženie celej databázy všetkými desiatimi big_smile). Tých 10 rokov je tam už uložených v databáze, program tých 5 minút len prechádza všetky záznamy, či niektorý nechýba. Keď som začal do prázdnej databázy ukladať všetky kurzové lístky, tak to trvalo rovné 2 hodiny (!) na mojom počitači. Ostatne - môžeš si to skúsiť sám, ak existujúcu databázu zmažeš (príp. stačí len dočasne premenovať). Uvažujem ešte o možnosti IMPORTU celej databázy cez CSV súbor (údajne to SQLite databáza dokáže), snáď by to bolo rýchlejšie. Užívateľovi stačí v podstate teraz sťahovať 90-dňový kurzový lístok (ak pár dní nesťahoval) a aktualizovať databázu.

dodogo napsal(a):

Ale myslim, ze keby si ten vypis do zahlavia okna o stave v percentach dal vypisovat po dajma tomu kazdych 50-tich polozkach, bolo by to vyrazne rychlejsie. Aspon myslim. Skus to otestovat.

S tým výpisom som sa už hral. Keď som použil iba grafické zobrazenie priebehu (komponent QGauge), tak to na rýchlosti nebolo poznať. Ale pri minimalizácii programu potom užívateľ nevie, ako je na tom s percentami. Preto som volil trochu pomalší spôsob zobrazenia percent aj v nadpise, aby to mohol užívateľ v pokoji nechať minimalizované dole na lište a medzitým si robil v kľude inú prácu (pričom má prehľad o priebehu spracovania dávky).

Inak - veľa zdaru aj Tebe a ešte raz ďakujem za ochotu podeliť sa o skúsenosti.

#5 18.02.2009 07:57:34

dodogo
Člen
Web

Ahoj.
S tym downloadom, mas pravdu...
A s tou db, to som si vsimol ze je plna... Urobim ako vravis. Vymazem ju a uvidim za kolko naimportuje data. Inak to je len pre zaujimavost. Lebo normalne to clovek robi iba raz a potom iba doplna data. Takze to je vpohode..
Napisem za kolko to spravilo mne...:-)

#6 18.02.2009 11:30:59

dodogo
Člen
Web

Hmm. Ako si napisal.
Do DB mi to nahravalo 2h 50min...

#7 19.02.2009 11:53:45

zv
Člen
Příspěvky (posts): 9

Ahoj Slavomire,

stahnul jsem a vyzkousel, "kontrola zaznamu" jak pises pro 90dni trvala 2s, pro data od roku 1999 me to trvalo 45s, kompletni stahnuti novych zaznamu pro 90dni trvalo 6 minut, data od roku 1999 jsem znovu stahovat nezkousel :-) Jinak pouzivam RQkuli pro stahovani kurzovnich listku z CNB a nova verze programu me prijde rychlejsi (hlavne vykresleni grafu) a prehlednejsi (moznost prochazeni mesicu/roku pomoci sipek). Zatim zda se nefunguji klavesove zkratky F1, F3, F6 a F12 pro prekreslovani grafu, ale jinak jsem na zadny problem nenarazil.

Bude tato nova verze umet stahovat i data z CNB? V obou verzich me schazi moznost zobrazeni grafu vyvoje kurzu za delsi dobu nez 1rok. Planujes v budoucnu pridat tuto moznost?

Zdenek

#8 19.02.2009 15:19:03

Slavomir
Administrator

K tej rýchlosti kontroly - všetko závisí od sily počítača, mne trvala kontrola 90-dňovej databázy 4s, celej databázy 170s, takže gratulujem k lepšiemu compu! big_smile

V tejto prvej beta verzii, ktorú som vydal čerstvo len predvčerom, je toho ešte dosť, čo by bolo treba dorobiť. V každom prípade zatiaľ nechystám sťahovanie kurzových lístkov z ČNB, pretože ide o úplne odlišnú štruktúru sťahovania i samotných výpisov - vlastne kvôli tomu som nepokračoval v RQ Kuli, ale založil úplne nový program (s lepším dizajnom, grafikou a snáď aj rýchlosoťu spracúvania - predsa len je tých kurzových lístkov o hodne viac ako v predošlých národných bankách).
Ovládanie dátumu mi prijde oveľa lepšie a intuitívnejšie ako predtým, s tým som maximálne spokojný. Na klávesové skratky som prizabudol, snáď ich pri najbližšej verzii dotiahnem. Úplne som zabudol tam dať svoje vlastné údaje (o autorovi), takto je z toho anonym big_smile
Chcelo by to tam ešte dorobiť číselník mien (tak ako je to v RQKuli), ale aj rozšírenie dátumu na vlastné (t. j. od - do). Takto si užívateľ presne môže nadefinovať svoje vlastné obdobie výberu kurzových lístkov. Toto by šlo v niektorej z ďalších verzií spraviť.

Na tejto beta verzii som robil cca 5 týždňov, teraz už mám času pomenej, ale kto chce, môže už vlastne program využívať, veď to podstatné funguje. Snáď sa po troch mesiacoch už konečne budem môcť venovať aj RQ Money, ktoré doteraz úplne stálo bokom.

V každom prípade - vďaka za príspevok, odozva od užívateľov mi veľmi pomáha v ďalšom vývoji.

#9 21.02.2009 11:57:04

zv
Člen
Příspěvky (posts): 9

Te CNB je skoda, ale vzhedem k tomu, ze nejcasteji me zajima kurz CZK/EUR resp CZK/CHF, tak novy softik budu zrejme stejne vyuzivat.

Mam proto dalsi poznamku. Kdyz si vyberu nejakou menu a necham si zobrazit graf, tak pri zpetnem prohlizeni (napr pomoci sipek) nezustava stale aktivni puvodne vybrana mena, ale zmeni se v letech, kdy doslo ke zmene poctu men v listku. Tzn, ze je v seznamu men stale vybrany napr. paty radek odzhora bez ohledu na to, jaka mena se v tom patem radku nachazi.

Snad je to srozumitelne, kdy to po sobe ctu, tak sam nevim, jestli bych to ze sveho popisu pochopil :-)

#10 21.02.2009 13:46:18

Slavomir
Administrator

Je to zrozumiteľné. Pri zmene rokov ostáva vybraný aktívny riadok (a nie vybraná krajina). Pri prvom písaní kódu som zvolil toto jednoduchšie riešenie big_smile, môžem to dodatočne zmeniť do ďalšej verzie.

#11 22.02.2009 11:20:31

petrsimanek
Člen
Místo: České Budějovice, CZ
Příspěvky (posts): 24

Ahoj Slavo,
děkuji za novou verzi, jejího plného využití v České republice se dočkáme až s přechodem na Euro.
Určitě jsi však vykročil správným směrem, program se mi líbí i v první syrové verzi. Jen prosím oprav Czech republik na v angličtině správné Czech Republic.
Díky
Petr Šimánek

#12 22.02.2009 12:16:27

Slavomir
Administrator

Ahoj Petře,
vďaka za upozornenie, tých opráv tam zrejme budem musieť urobiť viac. Možno sa raz pustím aj do ČNB, veď algoritmus na jej spracovanie vlastne už mám hotový v RQ Kuli 0.4 big_smile Kto vie?

#13 22.02.2009 16:01:12

petrsimanek
Člen
Místo: České Budějovice, CZ
Příspěvky (posts): 24

Dobrý nápad, Slavo, určitě nejsem jediný český uživatel. Možná by pomohlo nějaké nastavení v Preferencích, kde by si uživatel trvale (do doby než to sám opět změní) vybral ECB nebo ČNB. Současný způsob použitý v RQ Kuli 0.4, kde si musíš vybrat mezi NBS a ČNB ***PŘI KAŽDÉM STARTU PROGRAMU*** není nejvhodnější.
V každém případě RQ Kuli i RQ ExRate je vynikající práce, děkuji Ti za ni jako příležitostný uživatel a především děkuji za RQ Money jako každodenní uživatel.
Petr Šimánek

Zápatí